Nega (farbane) kose

Nega (farbane) kose

X

Prošle godine, objavila sam post o tome kako sam oporavila svoju, do tada prilično izmučenu, kosu. I dan danas to je jedan od najčitanijih tekstova na mom blogu, a tom prilikom sam pitala da li želite da napišem post o tome kako trenutno negujem kosu. Svi odgovori su bili potvrdni i pisanje današnjeg posta sam planirala već duže vreme, ali svaki put kada hoću da ga objavim setim se nekog proizvoda koji je dobar, ali sam iz nekog razloga na njega zaboravila i tako iznova i iznova prepravljam tekst. Neću pominjati sve proizvode koje koristim, ali ću ovde predstaviti svoju rutinu, kao i proizvode za koje smatram da su zaslužni za to što mi je kosa u dobrom stanju.

Što se mojih navika tiče, za razliku od mnogih ja ne uživam u odlascima kod frizera, feniranjima i sličnom, tako da to obavljam samo kada baš moram. Sve što mogu uradiću sama, a jedna od tih stvari je farbanje. Od kad se farbam u ovu boju koristim Macadamia farbe, o kojima sam već pisala (klik na plavi tekst će vas odvesti do posta). Ne isušuju kosu, ne ispiraju se tako brzo kao neke druge i ne iritiraju mi teme glave. Koristim nijanse 6.666 i 5.222 u kombinaciji sa njihovim ljubičastim korektorom.

Farbam se otprilike na mesec dana, a u međuvremenu koristim maske u boji. One osveže farbu, daju sjaj kosi, omekšaju je, a tako se i izrastak manje primećuje pa nije potrebno da je farbam češće. Što se takvih maski tiče, najbolje mi se pokazala Revlon, jer daje najbolju boju, ali ne zaostaju ni Alter Ego, mada su slabije po intenzitetu boje, ali i dosta jeftinije.

Kada su šamponi u pitanju, nisam izbirljiva, pa mi skoro svaki odgovara. Ako možete potrudite se da koristite one bez sulfata, jer se boja sa njima ispira manje. Ja sam pokušala, ali mojoj kosi ne prijaju, tako da sam se vratila na one sa sulfatima. Među gomilom koje sam isprobala izdvojila bih Phyto, koji je na malo skupljoj strani, ali opravdava svaki dinar koji za njega izdvojite. Od onih drogerijskih uvek rado poreporučujem L’oreal, jer mi je do sada svaka njihova linija odgovarala.

Iako prilikom svakog pranja koristim maske, ne zaboravljam ni balzam. Ni tu nisam izbirljiva, dovoljno mi je samo da malo omekša kosu, za sve ostalo tu su maske koje nanosim nakon toga. Kombinacija koja se meni odlično pokazala i koju mogu da preproučim je Nivea šampon + balzam. Ne mogu vam opisati koliko je kosa mekana nakon toga, a iznenađenje je bilo još veće jer nisam očekivala nikakav specijalni efekat.

Sledeće po redu su maske, koje nikada ne preskačem. Kombinujem hidratantne i proteinske i ne mogu da zamislim ni jedno jedino pranje kose bez njih. Ovde već nije slučaj kao sa šamponom i balzamom, veoma sam izbirljiva i retko koja mi odgovara u potpunosti. Phyto je na mom blogu pomenut onoliko puta koliko i Dr. Hauschka za lice, ali zaista ne mogu da mu nađem niti jednu manu. Pored Phyto, od skoro je visoko mesto kod mene zauzela i Biokap maska, za suvu i oštećenu kosu. To je jedna od onih maski gde je rezultat vidljiv odmah nakon prvog korišćenja, pa je to razlog zbog koga mi se toliko dopala.

I dolazimo do mog omiljenog dela, a to su ulja. Sa njima volim da eksperimentišem, ali uvek moram da imam neke od svojih favorita, ako to eksperimentisanje ne bude uspešno. Koristim ih i na mokroj i na suvoj kosi, svakodnevno. Volim lagana ulja, koja ne otežaju kosu i ne daju joj onaj sjaj nakon koga će izgledati masno, već će je hidrirati, po mogućstvu lepo namirisati i nakon kojih će biti mekana i lepo sjajna. Jedno koje kupujem već dve godine jeste L’oreal Elseve ali isključivo sa zlatnim poklopcem jer u njegovom sastavu alkohol nije na samom vrhu, kao kod onog iz kolekcije za farbanu kosu. Ovo nije ulje koje će negovati i hraniti kožu, već ono koje možete nanositi nakon feniranja, na suvu kosu kako biste joj dali sjaj i neverovatan parfemski miris koji ja volim. Za ozbiljniju negu opet preporučujem Phyto, ali njega uvek nanosim na vlažnu kosu, jer je dosta masnije i hranljivije od drugih koje imam. Aussie je takođe dobro, ali nama još uvek nedostupno, pa ako imate prilike preporučujem da ga nabavite. Još jedno koje se ne može naći kod nas, ali je odlično i preporučujem ga je OGX arganovo ulje. Ovo Kerastase koje ja imam je lagano, ali bez obzira na to daje odlične rezultate. Trenutno omekša kosu, koja se nakon stavljanja sija.

Nešto što ne koristim prilikom svakog pranja – kreme za negu i zaštitu kose od toplote. Kada planiram da koristim figaro, obavezna stavka je Phytokeratine krema, koja je zaslužna za to da je moja kosa u dobrom stanju uprkos visokim temperaturama kojima je izlažem. Za sada je ona jedina krema koja je zapravo dala vidljivi efekat na mojoj kosi, pa je zato i jedina koju vam mogu preporučiti u te svrhe. Postoji još jedna verzija Phyto proizvoda za zaštitu od toplote, koju vidite na slici u manjoj bočici, još uvek je nisam iprobala ali verujem da je podjednako dobra.

I za kraj, želim da pomenem još neke proizvode za koje smatram da su dobri, a nisam ih pomenula u postu. To su ulja brenda La Croa, dopada mi se i ovo klasično i ono u spreju. Lepo hidriraju i ne maste, ali ako imate izuzetno suvu kosu onda vam neće puno pomoći. Marakesh ulje sam već pominjala na blogu i koristim ga i dalje, odlično je za oštećenu kosu jer je prilično gusto i hranljivo, kao i Orofluido koje pored nege ima i neverovatan miris. Dugo vremena sam koristila i Macadamia i Amika ulja, kojima ponovo planiram da se vratim jer su stvarno fantastična, pa vam mogu preporučiti i njih. U crnoj bočici na donjoj slici je i moje novo otkriće, koje vam mogu preporučiti bez obzira na to što ga koristim tek mesec dana. U pitanju su Dikson kristali, koje koristim nakon uvijanja, na suvoj kosi. Miris je divan, a kosa sjajna tako da su odličani kao završni korak.

Za stilizovanje kose koristim uglavnom Diva figaro, koji je kupljen u Alexandar Cosmeticsu. Njime sam stilizovala kosu na slikama koje možete videti, imam ga dve godine i prezadovoljna sam njime.

Post jeste bio malo duži, ali sam se trudila da u njemu objedinim sve ono što generalno volim i čemu se uvek vraćam.


Da li vi koristite neke od ovih proizvoda? Koji su se preparati vama dopali i koje mi preporučujete?