Oporavak oštećene kose
Današnji post rešila sam da posvetim svojoj, do sada poprilično izmučenoj, kosi. Obzirom na to da sam joj u roku od par godina uradila toliko toga, nikada nije bila u dobrom stanju, a sve do sada sam retko kada bila zadovoljna njom. Pre nego što počnem, trebalo bi da kažem da imam jako gustu i prilično izdržljivu kosu i da nije takva verovatno bih do sada ostala bez nje nakon svega što sam joj priredila.
Od prve godine fakulteta farbala sam se u crno. Bile su tu varijacije, crna sa teget ili ljubičastim odsjajem, ali više od toga nisam menjala. Bila sam zadovoljna kvalitetom, jeste bila malo suvlja, ali to sam rešavala korišćenjem raznoraznih maski i ulja.
 
I onda mi je u jednom momentu sinulo kako bi bilo dobro ofarbati se u neku potpuno drugačiju boju, kao što je plava. Svi znate koliko je teško izaći iz crne, a posebno odmah dobiti plavu. E, meni je to pošlo za rukom i brzinom svetlosti imala sam plavu (čitaj: maslačak) boju. Obzirom da imam crveni pigment, to se primilo žuto, da žuće ne može, ali ja sam bila sva srećna što više nisam crna. A kako sam uopšte došla do plave? Onako kako niko od vas nikada ne bi trebalo. Blaš, blanš i opet blanš. A uz to svakodnevno korišćenje prese. Mislim da ni nema potrebe pričati koliko mi je kosa bila uništena, odnosno spaljena. Do te mere da su mi se krajevi kidali, a češljanje bilo praktično nemoguće.
 
Onda sam rešila da je malo potamnim, ne bih li prestala da koristim blanš. I dalje sam bila plava, ali drugačije nijanse. Ovu boju sam jako volela, ali bez obzira na to što nisam koristila blanš, jedini spas mojoj kosi bio je da prestanem da se farbam i šišam je što češće i što više.
 
 
I tako sam čvrsto rešila da prestanem da je farbam i da je u potpunosti oporavim. Prva stvar na koju sam morala da zaboravim jeste pegla za kosu. Znam da ovaj savet čitate svuda, meni je bilo nezamislivo da se toga pridržavam, ali drugog rešenja nema. Izbacila sam je iz upotrebe neko vreme i tada mi je kosa bila konstantno vezana. Fen inače ne koristim, jedino kad odem kod frizera pa me fenira, ali samostalno jako retko. Dobrih godinu dana sam imala ”ombre” koji je nastao tako što mi je kosa rasla, pa sam u korenu bila prirodna, a na krajevima plava. Ofarbala sam ja nju u braon, da ne bude tolika razlika kada raste, ali od tog posla nema ništa, jer se brzinom svetlosti braon ispere sa blanširane kose, pa je slučajni ombre bio neizbežan.
 
 
Sve šampone koje sam do tada koristila, zamenila sam onima za izuzetno oštećenu kosu, a najviše mi je prijao Yves Rocher i Orzene. Skupi šamponi koje sam kupovala na mene nisu ostavili nikakav utisak, pa i dalje smatram da nema potrebe bacati pare na tako nešto.
 
Nakon šamponiranja obavezan je balzam, bez obzira što nakon toga ide i maska. Mislim da mi je mnogo značilo to što nisam izostavljala balzam, a uglavnom sam birala one na kojima piše da su za jako oštećenu kosu. Takođe kupujem balzame u drogerijama i retko kada izdvojim više novca za njih.
 
Nakon balzama na red dolazi maska. E, tu već smatram da treba uložiti u kvalitetnu. A ona koja je moju kosu spasila jeste Selective Amino Keratin (sa prve slike). U pitanju je proteinska maska, koja se na kosi drži 15ak minuta. Retko kada sam je držala duže, tako da se dejstvo primećuje i nakon toliko vremena. Ona je činila da krajevi budu znatno mekaniji nego inače, pa su tako i delovali zdravije, iako njima zapravo nema spasa, osim da ih ošišate.
 
Pored maske, mišljenja sam da treba uložiti i u dobar leave in proizvod. Na vama je da odlučite da li će to biti neko ulje, krema ili balzam u spreju. Ali ako vam je kosa oštećena do te mere kako je moja bila, onda se oprostite od toga da birate između ova tri, jer vam treba sve!
 
Dakle, nakon pranja (šampon, balzam, maska) na red je dolazila krema. Izmenjala sam ih puno, a ona kojoj sam se vratila jeste Macadamia. Tako da mogu sa sigurnošću da kažem da je ona imala najbolje dejstvo od svih koje sam probala. To dejstvo najbolje možete videti ako vam je kosa izuzetno oštećena. Omekšaće je i olakšati raščešljavanje.
 
A kad smo kod češljanja, zaboravite na sve ono što vam kida kosu. Već par godina koristim Macadamia No Tengle četku, pa nju mogu da preporučim, iako se u poslednje vreme pojavilo dosta njih sa istom namenom. Bilo koja će vam služiti, samo nemojte koristiti klasične češljeve sa kojima morate da cimate da biste se očešljali.
 
Kada se tako oštećena kosa osuši i pored svih preparata koje ste na nju stavile ona će biti suva. Tako da su ulja obavezna. Kod mene je to bilo na dnevnom nivou. Dakle, svakog dana po neko ulje na krajeve, inače će biti suvi i katastrofalno ispucali. Ono koje se meni pokazalo kao najbolje u tom periodu jeste Amika i Macadamia u spreju. Opet ja sa Macadamiom, ali na oštećenoj kosi pokazuju neverovatne rezultate, prema mom iskustvu. Amika je tu da vam doslovno preporodi kosu, a Macadamia je nešto slabija, ali zato ne masti koliko god da je našpricate.
 
 
Pored toga, moja preporuka je da nađete gumice koje ne kidaju kosu. Ima ih kod Kineza i koštaju oko 30 dinara po komadu. S vremena na vreme koristite i određene tretmane, a onaj koji je meni najviše pomogao jeste Selective Densi Fill, koji oni nazivaju botoks za kosu. Koristila sam ga bar dva puta mesečno, ali do sada nikad nisam pisala o njemu, zato detaljnije o njima možete čitati kod Bamby.
 
I tako, trebalo mi je godinu dana (kosa mi raste relativno brzo, na sreću), da ona potpuno izraste i da ošišam sve što je farbano. Bila je prilično kratka, ali zdrava. Negu sam svela na minimum (doduše moj minimum je nekome i više nego previše), a pošto je nisam hemisjki tretirala vrlo brzo je dostigla dužinu koju sam htela.
 
 
Kada je dostigla tu dužinu koju sam htela, đavo mi nije dao mira, pa sam ponovo počela da je farbam. Samo što ovaj put to radim mnogo pametnije, bez blanša i jakih farbi, i sa nešto drugačijom negom nego ranije.
 
 
Obzirom da sam po prvi put zadovoljna bojom, dužinom i kvalitetom kose, planirala sam da napišem i neki post o tome kako je negujem i održavam takvo stanje, pa me zanima da li bi vam bilo interesantno (ili korisno) da o tome čitate? 🙂
 
Kako vi negujete svoju kosu?