Jako retko pišem o noktima na svom blogu, do sada sam to radila svega dva puta, a razlog tome je taj što moji nokti nikada nisu bili nešto posebno reprezentativni, pa nije ni bilo poente pisati recenzije lakova (osim u ta dva slučaja, kada sam uradila izlivanje). Svako ko je stavljao gel nekad zna koliko to uništi nokte i kakvi oni budu nakon skidanja. Ja sam pre jedno mesec, dva odlučila da sama skinem taj gel iako sam znala šta me čeka i počnem adekvatnu negu, da bi ih dovela u normalno stanje. Na slici ispod možete videti kakvi su oni bili nakon gela (skidala sam turpijom, tako da su tragovi iste jako vidljivi).Pre nego što počnem sa pričom, napisaću kakvi su moji nokti inače, a ne samo nakon nadogradnje. Imam slabe nokte, koji dosta brzo rastu. To što oni brzo porastu meni u principu ništa nije značilo jer čim malo porastu odmah se listaju ili puknu. Koliko god se trudila, do sada nikad nisu uspeli da porastu više od pola cm, osim kada imam gel. Nokatna ploča mi je jako mala, što na slici možete videti, tako da je održavanje dužine još teži posao.

Krenuću od onih proizvoda koji su mi zapravo pomogli i zbog kojih su nokti uspeli da se oporave i to onim redom kojim sam ih koristila. Nadam se da ću nekome pomoći da se odluči za kupovinu onoga što će zapravo pomoći.

Evo još jednom slike, da vidite kakvi su mi nokti bili na početku: (Ne znam tačan datum, ali recimo da je to bilo pre nekih mesec ipo)


Nakon što sam skinula gel, trebalo mi je dobrih nedelju – dve da se nokti vrate u normalnu, odnosno da se više ne vidi ovo isturpijano. U tom periodu su me boleli na dodir, jer im je falio jedan sloj. Na sledećoj slici su proizvodi koje sam koristila u tom periodu, dok se nisu malo povratili:


Vitamin AD – mazala sam ga na ceo nokat svakovnevno (kako se kad setim, nekad i više puta u toku dana) i on je imao najveći uticaj na to da posle par dana mazanja prestanu da me bole na dodir. Takođe sam ga mazala i na zanoktice, onako usput dok trljam na nokat. U tih par dana nisam mazala nikakav lak, jer me je užasno peklo šta god da stavim.

La Roche Posay kremu sam mazala stalno kada sam u gradu, najviše za zanoktice, jer nisam baš mogla da mažem ulje kad se negde nađem. Isto sam je koristila kad se setim, odnosno kad otvorim torbu, pa je vidim, uzmem i namažem je.

Evo kako su mi nokti izgledali nakon nedelju – dve: (6.6. 2014)


Više nisam imala otisak od turpije, ali je zato tu bila linija od nadogradnje (koja se na slici ne vidi) i pošto im je još falio jedan sloj, bili su toliko tanki da sam jedan uspela da pokidam tako što sam ga isekla na list papira dok sam listala knjigu.


Onda sam rešila da kupim Trind keratin restorer jer više nisam znala šta da koristim. Nisam znala da ovo uopšte nije lak za nokte, već serum. Kad sam ga namazala moji nokti su ga iste sekunde upili. Pošto na kutiji ne piše koliko puta treba da se maže, ja sam ga stavljala kad god se setim, po par puta dnevno. Ovaj serum zapravo ima glavnu zaslugu za to što su mi nokti porasli. Kada se on koristi, ne stavlja se nikakav lak (osim njihovog Keratin Nail Protector, ali njega tada nisam imala), tako da jedno 10 dana nisam koristila ništa osim njega. Iskreno, mislila sam da će mi nokti popucati čim malo porastu, jer nemam lak, ali na sreću nije bilo tako. Na slici ispod se vidi koliko su se oporavili, a ja moram da dodam da sam ih pre nego što sam slikala skratila turpijom. Tada sam mislila da su previše slabi da ih puštam da rastu, pa sam ih stalno turpijala dok nisu ojačali.

Pored Trinda, koristila sam i Flormar ulje za zanoktice, a umesto La Roche Posay kreme sam koristila ova dva OPI losiona. LRP sam prestala da koristim jer mi je bila mnogo masna, pošto nemam suve ruke, tako da kad god je stavim moram da čekam sto godina da upije. Što se OPI losiona tiče, meni su super jer lepo mirišu. Ne znam koliko sam kompetentna da pričam o kremama za ruke, jer ih i ne koristim, za mene su sve previše masne i nijedna mi se ne sviđa. Ovi losioni su mi super jer se odmah upiju, tako da verujem da nekome ko ima suve ruke oni neće biti dovoljni, ne znam. Što se Flormar ulja tiče, ono mi je stvarno super, lepo neguje i lepo miriše (na limun). Koristila sam ga u kombinaciji sa AD uljem, jer lepše miriše. Cene se ne sećam, ali je tu negde oko 300 din.
Evo kako izgledali nakon nedelju dana redovnog mazanja: (15. 6. 2014)


Posle nekih nedelju dana mazanja smorilo me je da nemam nikakav lak, pa sam kupila kao bazu Trind Keratin Nail Protector. Za njega kažu da je idealan kao baza i da je jedini lak sa kojim Restorer sme da se kombinuje. Njega sam mazala svaki put kad namažem neki lak u boji, ali mi se on i nije nešto posebno dopao. Ne sviđa mi se to što se skine posle dva dana, pa lak na noktima jako kratko traje. A ne mislim ni da mi je nešto pomogao kod slabih noktiju, tako da njega sigurno neću opet kupiti. Pošto sam imala lak na noktima jedno 5 dana, nisam koristila Restorer, a onda sam se ponovo vratila na redovno mazanje.


U torbi sam uvek nosila Avon univerzalni balzam. Naručila sam ga jer u katalogu izgleda mnogo drugačije, slikan je kao neka krema, a zapravo je u čvrstom stanju. Takođe, to je balzam od voska i meda, a ja taj miris obožavam, pa sam jedva čekala da ga mažem. U stvari, miris nema ni veze sa nekom od te dve stvari, ne znam kako bih ga opisala, ali nema ni veze. Odlično mi služi i jedan je od retkih proizvoda koje redovno koristim. Ja sam ga platila oko 100 din kada je bio na akciji, a troši se baaaš sporo, tako da je i više nego isplativ i dobar.

Kupila sam i Trind balzam za zanoktice, ali mislim da ne vredi taj novac (malo više od 1000 dinara). Solidno neguje, ali ništa posebno. Meni je u rangu sa ostalim proizvodima ovog tipa koje imam, tako da ga sigurno neću ponovo kupiti, jer nema svrhe plaćati ga četiri puta skuplje od ostalih ulja.

Evo kako su mi nokti izgledali nakon toga: (30. 6. 2014 – tada nisam koristila Restorer jedno nedelju dana, dok sam imala lak, a nokti su ostali čvrsti)


Od kad sam rešila da oporavim nokte, počela sam da koristim skidače laka bez acetona. Kupila sam dva, ali mi se nisu pokazali ništa specijalno. Onda sam uzela ovaj uljani od Afrodite, koji ima aceton, ali mi mnogo bolje neguje nokte nego ovi bez. Ne ostavlja beli trag, ne lepi nokte i nemam osećaj da su nakon njega suvi. Njega preporučujem bez obzira što u sastavu ima aceton.


Zanoktice sam mazala redovno samo iz jednog razloga. Do tada sam ih uvek sekla, čim vidim da imam neku, a ako nisam kod kuće, onda je zubima pokidam i napravim još gore. Od kad ih redovno mažem, ne sečem ih i ne kidam, a mislim da to ima veliki uticaj na rast noktiju. Sa sobom u torbi uvek nosim nešto što mogu da namažem, a nedavno sam kupila i jedno vrlo praktično ”OPI” ulje u olovci, koje je super kada se negde nađem. Stavila sam OPI pod navodnike, jer sam ga kupila u lokalnoj parfimeriji po ceni od 150 dinara, tako da svi znamo da to nije original OPI, ali nema veze – ulje kao ulje, upije se relativno brzo i lepo neguje. Još bolja stvar je što se ta olovka može otvoriti, pa umesto ovog unutra, možete sipati neko svoje ulje (jer ovom miris nije jača strana), kao što sam ja uradila sa ovim žutim. Evo i proizvoda koje trenutno koristim da bih održala čvrstinu u nadi da će porasti još malo. (Essie ”Help me grow” sam tek kupila, pa ako se pokaže kao dobar, napisaću recenziju o njemu)Evo kako moji nokti izgledaju sada: (7. 7. 2014) Nadam se da će u skorijem roku porasti još od Esija, uporediću sa ovom slikom za jedno nedelju dana. 🙂


Da rezimiram, ovo su proizvodi koji su meni pomogli i koje preporučujem svima:

Vitamin AD – za negu noktiju i zanoktica

Trind Keratin Restorer – ima najveću zaslugu što su mi nokti ovakvi sada

Flormar ulje za zanoktice i Avon balzam – odlični proizvodi, ali pre bih preporučila AD kapi iz apoteke, ako imate slabe nokte, ipak je to vitamin, koji noktima očigledno fali.

E sada, u naredne dve slike možete videti proizvode koje takođe preporučujem, ali ne za one koji imaju baš slabe nokte. Meni nisu pomogli, ali verujem da bi bili odlični za održavanje već dugih noktiju.

Eveline 8 u 1 – Stvarno je super, ali ako su vam nokti baš slabi, kada ga stavite peče nenormalno, tako da sam ga ja preskočila baš zbog toga.
L’oreal 7 u 1 – Meni nije pomogao za oporavak, ali mi je super kao baza.
Miss Sporty Anti bite – Za sve one koji grickaju nokte. Kupila sam ga greškom i tek kad sam ga namazala shvatila sam o čemu se radi. Ako prinesete ruku ustima, videćete koliko je odvratan ukus koji ostaje.

To bi bilo to što se tiče ovog ”kratkog posta” 🙂

Kako vi negujete nokte? Imate li neki proizvod koji nisam koristila, a trebalo bi da probam?